W 74. rocznicę bratobójczego mordu

W  ubiegłą niedzielę 19 Lipca , pod  metalowym  bezimiennym krzyżem ustawionym przy drodze  krajowej nr 9w lesie  między Skaryszewem a Modrzejowicami odbyła się  uroczystość złożenia  wieńców i  zapalenia zniczy, ku pamięci  7.  żołnierzy  62 samodzielnego  batalionu  4. Dywizji Piechoty WP stacjonującej w Rzeszowie (wcielona do KBW) oraz  brzemiennej Ireny Wnukowskiej, żony dowódcy tej jednostki ppłk. Alfreda Wnukowskiego, jadących  18 07 1946 roku służbowo do Warszawy.

Zostali oni  zatrzymanych  w zasadzce ,w  lesie w  sąsiedztwie  Budek Skaryszewskich    i  po poddaniu się rozstrzelani , po próbie nierównej walki obronnej, decyzją   dowódcy  kilkudziesięcio osobowej grupy  WiN,  wyodrębnionej  z większego oddziału  przez  19 – letniego  por. Tadeusza Zielińskiego   ,,Igły”. Pseudonim  ,,Igła”  ma związek  z tym, że  dowódca  wspomnianej  grupy był czeladnikiem  krawieckim ze Skaryszewa. Desperacki młodzieniec, syn małorolnego rolnika   ukończył tylko  4 klasy ówczesnej szkoły powszechnej. Nie żyjący już Stefan Urbański z miejscowości Tczów  zapamiętał,  jak to ojciec ,,Igły” zapowiadał, kim jego syn nie będzie, gdy  leśni  zwyciężą przy pomocy Amerykanów i Anglików. Dlatego trafne są słowa tego fragmentu niedzielnego Apelu Pamięci: ,, W tym miejscu 18 lipca  1946 roku w bratobójczej walce została przelana krew żołnierska, w walce  wywołanej oszukańczą polityką mocarstw zachodnich mamiących prostych żołnierzy możliwością zmiany ustroju młodej Ojczyzny”.  Ofiary bratobójczej walki upamiętniał  w okresie PRL  obelisk, zdemontowany po zmianach ustrojowych w Polsce.

Utworzona na Kresach Wschodni 4 Dywizja Piechoty  uczestniczyła  w  wyzwoleniu Warszawy,  brała udział  w  walkach  o Wał  Pomorski, Kołobrzeg, forsowanie Odry  i Operacji Berlińskiej, kończąc szlak bojowy nad Łabą. Włączona  do KBW walczyła na Rzeszowszczyźnie m.in. z bandami UPA. Weterani  walk o niepodległą Polską  poprzez  reprezentujące ich   organizacje  kombatanckie i społeczno – polityczne, zabiegają o powrót  obelisku w miejsce jego ustawienia, proponując po zmianie brzmienia  napisu upamiętniającego tragiczny, bratobójczy mord, w którym użyto  m.in. słowa  ‘’faszystowski”.  Z apelem w tej sprawie wystąpili do Prezydenta RP, Andrzeja  Dudy.

Stanowisko  podczas  niedzielnej  uroczystości –apelu  prezentowali m.in. uczestniczący w uroczystości-apelu:  Andrzej Rozenek, poseł Koalicyjnego  Klubu Parlamentarnego  Lewicy, Zdzisław Czarnecki Przewodniczący  Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych, płk Stanisław Kalski I Wiceprezes  Stowarzyszeń Rezerwistów i Weteranów  Sil Zbrojnych RP  oraz przewodniczący uroczystości mjr Stanisław Kuśmierski Prezes Oddziału Powiatowego w  Radomiu Związku Weteranów i Rezerwistów WP.

Przybyli na uroczystość wraz z  ze sztandarami organizacji i członkami rodzin.  Obecni byli też  przedstawiciele organizacji kombatanckich  i społecznych z Radomia i okolic. Wśród nich: Waldemar Kaczmarski- przewodniczący  Rady Miejskiej SLD  w Radomiu i wieloletnia posłanka lewicy  Danuta Grabowska, przewodniczący  Stowarzyszenia ,,Pokolenia” Mirosław Ciura z grupą działaczy, Jan Kloczkowski prezes Związku Inwalidów Wojennych Oddzial w Radomiu.

W Apelu Pamięci  oraz składaniu wieńców i kwiatów uczestniczyli także: prezes Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych Adolf Czekaj i wiceprezes Zbigniew Gołąbek, płk Ryszard Bryś  sekretarz związku  seniorów  lotnictwa wojskowego w Radomiu (mk)

Rozpoczęcie uroczystościKu pamięciPrzedstawiciele kombatantówPokolenia, a wśród nich poseł Andrzej RozenekApel pamięciPrzemawia poseł Andrzej RozenekWieniec składa przewodniczący radomskiego SLD Waldemar KaczmarskiWieniec składa przewodniczący radomskiego SLD Waldemar KaczmarskiMądre słowa Zdzisława CzarneckiegoApel pamięciWieńce składają Adolf Czekaj i Zbigniew GołąbekW imieniu Stowarzyszenia PokoleńChwała BohateromDowód Pamięci

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!